Interieuradvies
Showroom SALE Merk ACTIES

Woonevent 2024

zaterdag 5 oktober

(zet het alvast in je agenda)

Afspraak maken

Jouw woonkamer,
helemaal naar wens ingericht...

Afspraak maken

Het lekkerste bed,
de zachtste dekbedden en de mooiste overtrek...

Afspraak maken

De mooiste gordijnen die bij jouw huis passen
vind je bij ons...

Afspraak maken

“Slechts 23 jaar was Frans Brok, toen hij begon met zijn winkel”

De winkel van Frans Brok aan de Bothastraat No. 8 in Hengelo

Hoe het negentig jaar geleden allemaal begonnen is.

Wat ooit begon als een piepklein winkeltje aan de Bothastraat, is nu een woonwinkel van 3000 vierkante meter aan de Drienerstraat in Hengelo. Hoe dat zo is gekomen? We nemen je mee in onze geschiedenis. En die begon in 1932, bij Frans Brok.

Frans werd geboren in 1909 aan de Bothastraat en inderdaad, dat is óók de plek waar hij dat piepkleine winkeltje begon. Maar daarover later meer. Want voordat het zover was, werkte hij eerst bij verschillende kleine ondernemers als meubelmaker. Ook in zijn vrije tijd spijkerde hij meubels in elkaar, vooral voor familie en bekenden. Dit was een passie van Frans én – belangrijk om te weten – het was crisistijd, waardoor de schaars geproduceerde fabrieksmeubelen peperduur waren. “Oonze Frans leawert veur de helft van de pries” zeiden zijn ouders. En zo geschiedde, van het één kwam het ander en Frans kreeg al snel zijn eerste klanten. Hij werd geprezen als een vakman die snel, degelijk en goedkoop aan iedere meubelwens kon voldoen.

Nadat hij voor een buurvrouw vier stoelen, twee fauteuils en een schuiftafel maakte voor de bijzonder lage prijs van vijfennegentig gulden (bezorgd en wel), ging het snel. Binnen de kortste keren gonsde zijn werkplaats van de activiteit en leverde hij hele inrichtingen af. En steeds vaker kwam de vraag waarom hij toch geen winkel begon.

Frans was pas 23 en vond een eigen onderneming nog wel een spannend idee, maar hij waagde het er toch op. Hij maakte wat reclame door een ‘beleefd schrijven’ rond te sturen waarin hij de vrijheid nam aandacht te vestigen op zijn meubelmakerij/stoffeerderij.  “Al ons werk wordt onder volle garantie afgeleverd en dat wij concurrerend zijn, behoeven wij u nauwelijks te zeggen”. Hij doelde met dat laatste natuurlijk op de klus voor zijn buurvrouw. Naast die eigengemaakte, geliefde meubelen, vertelt hij in zijn reclamebrieven ook dat hij eersteklas fabrieksmeubelen levert; kokos, zeilen, vitrages en overgordijnen. En hij eindigt met “Eenmaal bij ons gekocht en u komt zeker terug”. Iets dat vandaag de dag nog steeds voor Brok Interieur geldt.

Al snel pakt Frans het wat groter aan en opnieuw maakt hij reclame. Nu met de mededeling dat op zaterdag 4 november 1933 zijn winkel zal worden geopend.

Een winkel met meubelen, tapijten, linoleum en aanverwante artikelen. Het adres: de Bothastraat No. 8. Frans start een winkel in zijn ouderlijk huis. Voor de ambities van zoon Frans werden de woonkamer en een zijkamertje vrijgemaakt als expositieruimte en etalage. Het was een beetje behelpen “maer ja” zeiden zijn huisgenoten, “oonze Frans mut vedan”. In zijn werkplaats aan de Oude Postweg ging de productie van ambachtelijk meubilair ondertussen gewoon door. Met een schuifkar werden de bestellingen afgeleverd, tot in Borne en Delden aan toe.

Frans raakte betrokken bij allerlei opdrachten. Zo betimmerde hij de wachtkamer van het Gerardus Majella Ziekenhuis met een rijk geprofileerde lambrisering en kreeg hij de delicate opdracht om een bidstoel te vervaardigen. Werk genoeg voor Frans en hoewel hij geen klagen had over de winkelverkoop, moest het inkomen voornamelijk vloeien uit zijn getimmer en gezaag.

Frans organiseert evenementen in zijn winkel, maar de winkel is er te klein voor. Het kwam zelden voor dat de straat vrij was. Complete slaapkamers werden op straat in elkaar gezet. Een uitbreiding was dus hoognodig dus er werd verbouwd om een grotere winkel te realiseren. En dat werd wel vaker gedaan. Want steeds was er meer ruimte nodig. De verbouwingen volgden elkaar op en zo waren er in al die jaren maar liefst twaalf (!) feestelijke openingen.

Bescheiden en dankbaar keek Frans Brok terug op zijn werkzame leven. Zijn beide zoons namen het roer over in 1976 en sindsdien bemoeide Frans Brok zich niet meer met de dagelijkse gang van zaken. Uiteraard werd hij wél elke week bijgepraat en bleef hij altijd betrokken. Frans is gestorven op 11 juli 1993.

Later dit jaar volgen er artikelen waarin de zoons van Frans, Gerard en Jeroen, aan het woord komen.

Maak nu een afspraak bij een van onze adviseurs: Afspraak maken

Afspraak maken